Teresė Lukšienė kepa kaimišką baltą duoną, kaip išmokė jos mama. Panašiai kepdavo ir p. Lukšienės anyta. Tokią skanią duoną tiesiog norisi pavadinti pyragu.
Ūkininkai Lukšiai gyvena ir ūkininkauja vienkiemyje. Sėja kviečius, augina didelę karvių bandą. „Į parduotuvę nuvažiuoti šviežios duonos nėra taip paprasta, todėl mūsų šeimoje duona – visada pačių kepta. Kaip seniau, taip ir šiandien, produktų nesveriame, dedame iš akies. Pienas, kiaušiniai, sviestas – viskas iš mūsų ūkio. Va miltus šiandien perkame, o senovėje tėvai susimaldavo ir nusisijodavo patys…“ – pasakoja Teresė.
700 g pieno;
60 g šviežių mielių;
40 g cukraus;
1,4 kg miltų;
100 g sviesto;
3 kiaušiniai;
druskos.
Į dubenį supilti pašildytą pieną, įdėti šviežias mieles, cukrų ir maišyti maišinį, kol visiškai ištirps mielės ir cukrus. Po to, palikti kelioms minutėms, kad suaktyvėtų mielės. Tuomet sudėti 700 g miltų ir maišyti iki vientisos masės. Dubenį su tešlą palikti šiltoje vietoje apie 40 min., kol pakils dvigubai. Po to, į tešlą sudėti pašildytą sviestą,kiaušinius, žiupsnelį druskos, likusius 700 g miltų ir gerai išminkyti tešlą, kol ji nelips prie rankų. Tuomet, suformuoti du kepaliukus ir padėti ant aliejumi išteptos ar kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos ir palikti kol pakils dvigubai. Pyragą kepti 200°C temperatūroje 1 val. 30 min. Po Jūsų namus pasklis ypatingas pyrago aromatas.
Turite klausimų? Parašykite mums!
Plačiau:
Sekite naujienas:
Informuojame, kad šioje interneto svetainėje yra naudojami slapukai. Paspaudę mygtuką Sutinku arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą dėl slapukų naudojimo. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Detalesnė informacija pateikiama privatumo politikoje.
Sutinku