50 g viso grūdo dalių ruginių miltų
50 g kvietinių miltų (812D)
75 g vandens (25-27°C temperatūros)
Į dubenį supilti miltus, vandenį ir viską sumaišyti mediniu šaukštu iki standžios, vientisos masės. Gautą masę supilti į indelį, apdengti maistine plėvele ir laikyti 24 val. 25-27°C temperatūroje. Šią dieną masės kilimas lėtas.
30 g vandens (25-27°C temperatūros)
50 g kvietinių miltų 812D
5 g kvietinių miltų 550D
Į pirmos dienos raugą įpilti vandenį ir gerai išmaišyti. Maišinys bus balkšvas su burbuliukais. Įpilti kvietinius miltus 812D ir 550D.
Plakant maišyti nuo kraštų link vidurio iki vientisos masės, tuomet, nugramdyti masę nuo kraštų pakreipus indą į save, kad indo kraštai liktų švarūs, be prilipusių miltų. Indelį apdengti plėvele ir palikti 24 val. 25-27°C temperatūroje.
30 g vandens (25-27°C temperatūros);
50 g kvietinių miltų (812D);
5 g viso grūdo dalių kvietinių miltų.
Šią dieną raugo tūris turi būti padidėjęs 1,5- 2 kartus. Paragavus raugo, turi jaustis saldumas ir tąsumas, neturi būti rūgštus.
Į masę supilti vandenį, raugą ir švelniai maišyti nuo kraštų iki apačios, kol raugas bus balkšvas su burbuliukais. Tuomet, įpilti miltus ir maišyti iki vientisos masės. Palenkti indą į save ir tvarkingai nuvalyti kraštus. Uždengti plona maistine plėvele ir palikti 24 val. 25-27°C temperatūroje.
4,5,6,7 ir 8 dienomis maitinti raugą:
Mentele perpjovus raugo masę turi matytis daug didelių ir mažų akučių, skonis švelnus. 9 dieną kartojame 3 dienos žingsnius, tik naudoti šiltesnį vandenį (35-40°C) ir laikyti šiltesnėje vietoje ( apie 30-35°C). Kiekvieną dieną žiūrėti ir ragauti.
Jeigu raugas neaktyvus, pradėkite iš naujo.
50 g 25-27°C temperatūros vandens;
100 g kvietinių miltų (550C);
Atskirti 50 g raugo, o likusį išmesti, po to, įpilti 50 g šilto vandens ir 100 g kvietinių miltų 550C, viską išmaišyti.
Kad bakterijos liktų gyvos, reikia prieš dedant tešlą į indą, dugną pabarstyti miltais.
Sumaišyti esamą raugą, atskirti 50 g ir išmesti, jeigu neatskirsite dalies raugo, gali prisigaminti per daug alkoholio, kuris nužudytų bakterijas.
Padalinti raugą. Užpilti vandenį ir plakant maišyti iki vientisos masės, tik tada supilti miltus ir maišyti 1-2 min. Supilkite raugą į švarų indą ir pažymėkite lygį, kad galėtumėte sekti raugo kilimą. Apdengti plėvele ir laikyti 8-12 val., kol raugas nepakils dvigubai. Raugo skonis turi būti saldus, kvapas negali būti rūgštus. Paruoštą raugą šaldytuve galima laikyti ne ilgiau nei savaitę arba kepti iš karto.
Jeigu šaldytuve laikysite ilgiau kaip savaitę, tuomet pakartokite 10 dienos žingsnius.
Daugiau apie raugą skaitykite čia.
Recepte rašote >> 4,5,6,7 ir 8 dienomis maitinti raugą: Mentele perpjovus raugo masę turi matytis daug didelių ir mažų akučių, skonis švelnus. << Gal galėtumėte patikslinti, kokiomis miltų ir vandens proporcijomis tomis dienomis raugą reikia primaitinti? Nes vėliau rašote tik apie 9 dieną.
Sveiki, 4-9 (imtinai) dienomis maitinti raugą 3 dienos miltų ir vandens proporcijomis. Vėliau visuomet maitinti kaip nurodyta 10 dienos apraše.
Ačiū!
Laba diena, noriu paklausti kokie miltai yra 812D, tokio žymėjimo ant jūsų gaminamų miltų nerandu. Noriu pasigaminti raugo pagal jūsų receptą. Ačiū
Sveiki, galite rinktis pvz. prekybos centruose esančius „Šiaulių“ miltus, jie yra 812D tipo.
Džiaugiamės, kad kepate pagal mūsų receptus!
Laba diena ,
Nerandu recepto su Levain raugu. Gal patartumėte kur ieškoti.
Dekui
Sveiki, šiame puslapyje ir aprašyta, kaip gaminti šį raugą. Procesas trunka 10 dienų.