200 g kvietinio raugo (Richardo)
150 g viso grūdo speltų miltų
250 g šviesių speltų miltų*
280 g vandens (16–18 °C temperatūros)
10 g druskos
10 g cukraus
35 g razinų
25 g saulėgrąžų
25 g sėzamo sėklų
25 g linų sėmenų (termiškai apdorotų)
*vietoje šviesių speltų miltų galite naudoti tradicinius kvietinius miltus (550D)
Į dubenį su vandeniu sudėkite iš anksto pasigamintą kvietinį raugą. Gerai išmaišykite rankomis. Supilkite miltus, cukrų, druską ir maišykite buitiniu maišytuvu su spiraliniais antgaliais apie 7-10 min. arba minkykite rankomis 10–15 min., kol tešla taps elastinga ir vienalytė. Tuomet supilkite sėklas ir razinas, dar kartą pamaišykite, kad sėklos tolygiai pasiskirstytų tešloje. Masę iškrėskite ant aliejumi patepto stalo, suformuokite rutulį ir įdėkite į aliejumi pateptą dubenį. Laikykite kambario temperatūroje apie 2 val. Į aliejumi išteptą duonos kepimo formą sudėkite paraugintą tešlą, tolygiai paskirstykite, paviršių pabarstykite miltais, uždenkite skepeta ir palikite kilti. Kildykite šiltoje kambario vietoje, kol tešlos tūris padvigubės. Į iki 220°C įkaitintą orkaitę įdėkite pakilusią duonos tešlą ir kepkite apie 30-40 minučių. Išimkite iškeptą kepaliuką iš formos ir atvėsinkite.
Pastaba: šią duonelę galima kepti ir be priedų.
Sveiki.O negalima butu daryti duonos tik is vienos rusies spelta miltu?Kodel patariama maisyti poros rusiu?Aciu
Sveiki, Rima. Taip, galima maišyti ir tik iš vienos rūšies miltų – svarbiausia išlaikyti bendrą miltų kiekį. Kadangi ši duona yra balta duona, tad tokiu atveju galite naudoti ir vien šviesius speltų kviečių miltus. Viso grūdo dalių speltų miltų patariame įdėti dėl jų savitesnio skonio ir maistinių medžiagų.