Brioche (liet. brijošė, sviestinė bandelė, dar vadinama Boba) prancūzų kilmės pyragas pasižymintis ypatingai sodriu sviesto ir kiaušinių skoniu. Žodis briochepirmą kartą buvo išspausdintas 1404 metais. Tikima, kad šios duonos receptas kilo iš Prancūzijos regiono Normandijos. Tačiau yra ginčijamasi, dėl tikrosios kilmės, nes rumunai teigia, kad ši saldi duona yra labai panaši į jų šventinį pyragaitį sărălie. Abiem atvejais, šios duonos kepimo metodai ir vartojimo per didžiasias šventes tradicijos yra labai panašios, todėl sunku abejoti abiem recepto kilmės versijomis. Brioche dažniausiai patiekiama kaip pyragaitis ar deserto pagrindas su daugybe variacijų vietinių pagardų bei įdarų. Ji taip pat naudojama ir su pikantiškais užtepais, ypač su foie gras (ančių kepenėlių užtepėlė).
500 g šviesių Spelta kvietinių miltų (galima naudoti ir Malsena kvietinius miltus);
200 ml pieno;
25 g presuotų kepimo mielių;
120 g sviesto;
2 kiaušiniai;
120 g cukraus;
5 g druskos;
20 g vanilinio cukraus
Mieles, 50 g cukraus, 100 ml pieno ir 100 g miltų supilti į dubenį, sumaišyti ištirpinti ir palikti, kol mielės pakils (10 min). Po to supilti likusį pieną ir 200 g miltų, sumaišyti ir palikti šiltoje vietoje, apie 40 min.
Likusį cukrų (70 g), vanilinį cukrų sumaišyti su kiaušiniais, ištirpinti sviestą ir viską supilti į pakilusią tešlą kartu su likusiais miltais (200 g). Įberti druską ir viską labai gerai išminkyti (5 minutes 1 greičiu ir 10 min 2 greičiu), kol tešla nelips prie dubens sienelių. Jei tešla per daug minkšta, įberkite papildomai miltų, nes konsistencija gali priklausyti nuo kiaušinių dydžio.
Brioche bandelės
Suformuokite bandeles sudėkite į kepimo formeles bandelėms (galite naudoti keksiukų formeles), pakildykite šiltoje vietoje, kol pakils dvigubai (60 min.) arba atsargiai spustelkite paviršių, jei duobutė greitai išsilygina, tai tešla dar kyla, o jeigu duobutė liko ilgam, tai pyragas jau pakilo pakankamai. Aptepti paviršių kiaušinio plakiniu ir kepti iki 200ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol apskrus (10 min), tada pamažinti temperatūrą iki 180ºC ir dar kepti apie 10 min. Iš šio tešlos kiekio iškepsite apie 15 bandelių po 70 g.
Brioche plėšoma duona
Suformuokite bandeles sudėkite visas į kepimo formą, pakildykite šiltoje vietoje, kol pakils dvigubai (60 min.) arba atsargiai spustelkite paviršių, jei duobutė greitai išsilygina, tai tešla dar kyla, o jeigu duobutė liko ilgam, tai pyragas jau pakilo pakankamai. Aptepti paviršių kiaušinio plakiniu ir kepti iki 200ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol apskrus (10 min), tada pamažinti temperatūrą iki 190ºC ir dar kepti apie 30 min.
Bandelių ir duonos paviršių galite dekoruoti įvairiais glajais ir pabarstukais.
Skanaus!
Ieškojau tik šio recepto! Pabandykite ir nenusivilsite!