This website uses cookies. By clicking ‘Agree’ or by continuing to browse, you give us your consent to use cookies. You can cancel your consent at any time, by adjusting your browser settings and deleting the cookies. You can find more detailed information in our privacy policy.
Nepavyksta iškepti duonos jos Vidus vis žalias. Pakyla tešla labai gražiai o kaip reikia iškepti nepavyksta. Kepu 1.5val 200 laipsnių orkaitėje. Prašau patarimo?
Sveiki, jei duona per daug šlapia ir rūgšti, pabandykite raugą (įmaišalą) laikyti trumpiau. Palaikius jį šiek tiek ilgiau, šis gali surūgti ir suskystėti. Todėl drėgmė neišgaruoja ir duona atrodo žalia. Maišant tešlą nepilkite vandens arba pilkite jo labai mažai. Jei raugas rūgo ilgiau, jis bus skystesnis, tad ir vandens nepilkite; jei raugas tirštokas, tuomet įpilkite šiek tiek vandens. Raugą reikia laikyti tik iki tol, kol šis pakyla. Jam pradėjus leistis žemyn, jis kartu pradeda ir skystėti. Iš tokio raugo duoną iškepti taps sudėtingiau, nes tešla kils sunkiau.
Duonos tešla turi buti pakankamai kieta. Jei suformavus iš tešlos rutulį, šis ima vos vos leistis arba kurį laiką net nejuda, tokią tešlą galite dėti į kepimo formą ir pakildinus apie 3 val. kepti 250 laipsnių temperatūroje apie 10 min., po to sumažinti temperatūrą iki 200 laipsnių ir kepti apie 40 min.
Tikimės, kad patarimai Jums pagelbės. Sėkmės!
Sveiki. Kepiau kvietinę plikytą duoną ir gavosi kartaus skonio. Ar kažką padariau ne taip?
Sveiki, kadangi nežinome pagal kokį receptą kepėte duoną, tad negalime pakomentuoti.
Sveiki, bandau vis kepti pagal visokius receptus duona, bet visais atvejais man maza dregmes, seimyna sako, kad viskas tvarkoje.
Gaminu duona is kvietiniu miltu su mielemis. Kildinu su pienu ir druska, ir imaisa maisau su duonos tesla, imaisa pakildines. Kaip galima duonos dregme padidinti ? Aciu
Bandykite kepti be mielių, o su raugu. Būtent raugas suteikia duonai daugiau drėgmės ir skonio.
Sveiki,
Kepu duona jau kurį laiką. Gal galėtūmėte patarti, ką daryti, kad kepant neįskiltų šonai, o gal čia normalu?
Sveiki, šonai gali skilti dėl įvairių priežasčių:
– jei kepaliukas orkaitėje ne vienas, kepaliukai gali būti per arti vienas kito;
– esant per aukštai pradinei temperatūrai greitai susiformuoja pluta, o duona vis dar kyla, todėl ir įplyšta šone;
– gali būti nepakankamai išrūgusi;
– orkaitėje nevienodai pasiskirsto temperatūra.
Įtrūkimų galite išvengti, jei:
– prieš pašaunant duoną į orkaitę apipurkšite vandeniu;
– orkaitėje duoną kepsite žemesniame nei vidurinis stalčiuje;
– pasirinksite kepimo funkciją: apačia kaitinimas (brūkšnys) ir ventiliatorius.
Sėkmės!
Sveiki! Kepu duoną iš raugo, kurį laikau šaldytuve apie 2 savaites. Prieš kepimą nesilaikiau jūsų rekomendacijų: pamaitinti raugą, palaikyti 12 val.kambario temperatūroj. Tešlą kepimui sukrečiu į metalinę formelę, pateptą sviestu ir pabarstytą sezamo sėklų. Iškepdavo gan neblogai. Paskutinį kartą visiškai nepavyko: kepalėlio vidus “žalias”. Klausimas: ar kiekvieną kartą raugą 12 val. prieš kepimą atšildyt, ar reikalinga formelė kepimui, kodėl”žalia” duona, nors plutelė visai apskrudusi, kepiau 40 min. Ačiū.
Sveiki, Rita, duona būna žalia ir neiškepusi, tuomet kai yra kepama iš per silpno raugo. Būtent tai ir nutiko jūsų atveju, kadangi kepėte iš nepamaitinto ir nesusifermentavusio raugo. Pamaitinus raugą ir jį laikant šiltai ima gamintis bakterijos, kurios vėliau ir iškelia duoną. Tiesiog kepkite pagal receptūra ir duona turėtų pavykti
Sveiki.
Kaip butu galima iskepti duona is ryziu miltu? Ar pavyktu rauginimo procesas? Ar gal kazka panasaus i duona/batona butu galima iskepti su kepimo milteliais? Dekui!
Sveiki, ryžių miltų savo asortimente neturime, tad esame ne patys ekspertiškiausi patarėjai šiuo klausimu. Patariame paieškoti ir paeksperimentuoti su internete ar receptų knygose randamais receptais.
Sveiki!
Kepu Kaledoms duona is jusu eko kvietiniu miltu, su svieziomis mielemis.
Pasoviau i 2a nuo apacios stalciu is 4iu esamu. Rezimas virsus+apacia be ventiliatoriaus. 200 C 15 min, tada 180 C likes 30 min laikas.
Iskart svyla miltai apibarstumas ant skardos aplink duona (pati pluta -ne).
Koki rezima ateity geriausia rinktis?
Virsus+apacia?
Tik virsus? Tik spacia?
Su ventiliatoriumi? Be jo?
Be bruksniuku dar yra tokie rezimai su dantukais. Arba virsus 3 dantukai, arba vursus 2 . – koks tai rezimas isvis nezinau:))) Gal dregmes lasai?….
Aciu, kad atsakote😊
Sveiki, smagu girdėti, kad kepate duoną šventėms! Duoną geriausia kepti rėžimu – apačia brūkšnys, viršus ventiliatorius. 10 min 250-230 C (aukštoje temperatūroje susiformuoja duonos pluta), po to sumažinti iki 200 C ir kepti apie 30 min, priklausomai nuo to kokio svorio kepaliukas. Miltų ant skardos neturi būti! Suformavus kepaliuką dėkite jį ant kepimo skardos, padengtos kepimo popieriumi. Popierių galite lengvai patepti aliejumi. Sėkmės!
Aciu Malsena uz atsakyma!
Orkaite siuolaikine , bet sukant rezimo rankenele galima rinktis
tik arba bruksnelis virsuje, arba apacioje, arba virsuje+apacioje, arba tik ventiliatorius.
Nera galimybes bruksnelis apacioje +ventiliatorius.
Koki rezima rinktis tokiu atveju?:)
Aciu!!
Naudokite brūkšnys viršuje ir apačioje, tačiau naudojant šią funkciją, duona ilgiau keps.
Aciu Malsena!🧡
Sveiki,
Kepu duoną su raugu gal kokie 7 metai. Kepiau tik iš ruginių miltų- rūgšti, dabar kepu rugių/kviečių miltų- skani, bet ne ta…
Kaip iškepti tikrą kaimišką duoną, kurią kepdavo mūsų močiutės? Jūs tikrai žinote, koks receptas panašiausiais- įvardinkit.
Ačiū.
Sveiki, seniau šeimininkės kepdavo duona su raugu tik iš ruginių miltų, duona buvo padinė, t.y. kepaliukas pašaunamas tiesiai ant pado į kronsį. Duonos tešlą paraugdavo kubile ir kildindavo apie 3 paras, po to suformuodavo kepaliukus ir pašaudavo kepti. Taip iškepta duona būdavo tankesnė.
Duona būdavo kepama tiek su plikiniu, tiek be plikinio. Norint kepti su plikiniu dalį ruginių miltų kartu su kmynais užplikydavo karštu vandeniu, tuomet laikydavo šiltai, kol plikinys pasidarydavo saldus. Vėliau į plikinį įdėdavo raugo ir raugindavo, kol pakils, įberdavo druskos, dar miltų, minkydavo, kildino, tuomet formuodavo kepaliukus ir kepdavo. Šeimininkės įprastai duoną kepdavo visam mėnesiui, tad ir kepant kepaliukų būdavo daugiau. Vieną kepaliuką gan sunku iškepti, nes gaminant plikinį, jis greitai atvėsta, per trumpa laiką nespėja apsalti. Kepimas elektrinėse orkaitėje, taip pat ne toks kaip būdavo krosnyje.
Bandykite kepti pagal mūsų siūlomą receptūrą Lietuviškos juodos duonos arba Naminės plikytos duonos, duona labai skani. Cukraus arba medaus galite nedėti – tai skonio reikalas.
Laba diena,
noriu paklausti dėl ruginio raugo pamaitinimo, išėmus iš šaldytuvo.
Rašote, kad ruginio raugo proporcijos yra 1 dalis raugo + tiek pat miltų + tiek pat vandens.
Kokios yra tos dalys – ar pagal svorį, ar pagal tūrį.
Dėkoju,
Sveiki. Pagal svorį: 100 g raugo + 100 g viso grūdo ruginių miltų + 100 g vandens.
Sveiki, iskepiau neminkyta duona,bet gavosi kiek per kieta plutele, del ko taip galejo nutikti?
Sveiki, pagal Jūsų receptūrą kepu ciabttą su mielėmis. Viskas puikiai pavyksta, bet vis maga išbandyti kepti su raugu levain, tačiau niekaip nesusigaudau kokiom proporcijom raugas dedamas į tešlą t.y. kiek gramų raugo dedama 1 kg. miltų ?
Kepėte per ilgai žemoje temperatūroje.
Sveiki,kepiau duona pagal Jusu rekomendacijas-20 min.250 temperaturoje ir 40 min.200 laipsniu.Duona gavosi labai skani ir iskepui,tik labai stora gavosi pluta.Sakykit kiek laiko reiketu kepti duonyte?Aciu
Sveiki, galite pakeisti 400g prefermento (bigos) į raugą. Iš vakaro pamaitinkite 100g raugo, tada turėsite 400g šviežio raugo, o kitą dieną jau galite naudoti. Sėkmės!
Sveiki, stora pluta susiformuoja dėl per ilgo kepimo, pabandykite kepti trumpiau. Jeigu kepaliukas yra nedidelis, užtenka 15 min. kepti 250 °C, o vėliau dar 30 min. – 200 °C. Sėkmės!