Ką reikia žinoti, ruošiant mielinę tešlą
Norite, kad mieliniai pyragai ir blynai visuomet puikiai iškiltų? Žemiau rasite kelis patarimus, kurie padės tapti tikru mieliniu kepinių guru.
Mielės ir galiojimo laikas
Visuomet atkreipkite dėmesį į mielių galiojimo laiką ir niekuomet nenaudokite mielių, pasibaigus jų galiojimo laikui.
Kaip suaktyvinti mieles?
Mielės – gyvi organizmai, norint juos suaktyvinti reikia šilumos ir cukraus. Visą mielių kiekį, kurį naudosite tešlai, įdėkite į nedidelį indelį, įpilkite šilto vandens (27-29⁰ C), truputėlį cukraus ir šiek tiek miltų, viską išmaišykite iki grietinės konsistencijos masės. Palikite pastovėti kambario temperatūroje apie 20 min. Per šį laiką mielių masė turėtų padidėti, tuomet ją galima naudoti tešlai.
Kaip parinkti tinkamą mielių kiekį?
Mielių kiekis priklauso nuo to, kokią tešlą ruošiate. Jei tešla pagerinta (su daug kiaušinių, sviesto arba aliejaus), mielių reikės daugiau: apie 50-60 g/1 kg miltų, įprastinei – apie 30 g/1 kg miltų.
Sausų ir šviežių mielių santykis – 1:4.
Jei receptūroje nurodyta naudoti šviežias mieles, bet jų neturite, visuomet galite jas pakeisti sausomis mielėmis (santykis – 11 g/1 kg miltų).
Tešlos minkymas ir laikymas
Prieš ruošdami tešlą, produktus palaikykite kambario temperatūroje. Skystį – pieną ar vandenį – pašildykite iki 24-25 ⁰C. Minkyti tešlą rekomenduojame vidutiniškai 15 min. Beminkant ji sušils. Miltus patariame persijoti. Kodėl? Sijojant miltai yra praturtinami deguonimi, tai itin svarbu, jei kildinate tešlą su mielėmis.
Optimali temperatūra tešlos laikymui – 27-28 ⁰C. Jei ji didesnė, ląsteles arba jų dalys žūsta, tuomet tešloje mielių kiekis tampa nepakankamas ir tešla ima kilti lėtai arba visai nekyla… Užmaišytą tešlą būtinai užklokite ir laikykite šiltoje vietoje (prie radiatoriaus, ant šildomų grindų, įstačius indą į šiltą vandenį). Kildinimo metu tešla turi padvigubėti (tam reikės apie 1-1,5 valandos). Tešlai iškilus, patariame suformuoti gaminius ir prieš kepant dar 1 valandą palaikyti. Kepti laikantis kepimo rekomendacijų.
Šie patarimai bus naudingi, ruošiant įprastą mielinę tešlą. Nepamirškite, jog yra didelė įvairovė mielinių gaminių – ciabatta, baguette, brioche ir t.t… Tokiems kepiniams reikalinga tam tikra gamybos technologija, tad, gaminant juos, būtina laikytis rekomendacijų, pateikiamų receptūroje.
AČIŪ
Kokios temperatūros skystis pilamas į mielinę tešlą?
Sveiki, pilama apie 25-30 °C.