250 g viso grūdo ruginių miltų;
250 g vandens (apie 30°C);
200 g raugo.
Visus ingredientus supilti į indą, išmaišyti ir palikti šiltoje vietoje apie 12 val.
100 g rugių grūdų (galima traiškytų);
100 g kviečių grūdų;
50 g saulėgrąžų;
50 g moliūgų sėklų;
50 g sezamo sėklų;
50 g linų sėmenų (nemaltų, termiškai apdorotų);
200 ml vandens.
Grūdus užpilti šaltu vandeniu ir palikti išbrinkti kambario temperatūroje apie 12-16 val.
Paruoštas raugas po 12 val. rūgimo;
Išmirkyti grūdai;
500 g viso grūdo ruginių miltų;
500 g kvietinių miltų (812D);
35 g medaus;
35 g druskos;
350-380 ml šilto vandens.
Visus ingredientus supilti į dubenėlį ir minkyti rankomis apie 15 min. (su maišykle – apie 7-8 min.). Iš paruoštos tešlos suformuoti norimo dydžio pailgus kepaliukus, sudėti juos į kildymo formas sujungimu į apačią, arba iš karto į kepimo formas (sujungimais į apačią) ir kildyti apie 2 valandas (šiltoje vietoje), kol duonos tūris padidės dvigubai. Jeigu kildote kildymo formose, prieš kepant reikia apversti kepaliukus ant kepimo skardos, tada sujungimas bus viršuje – tose vietose duona kepant įplyš.
Kepti 10 min. 250°C orkaitėje, po to sumažinti iki 200°C ir kepti apie 45-50 min.
Iškeptos duonos paviršių apipurkšti vandeniu.
Ar galima gaminti iš pusės kiekio?
Ir ar mirkyti viską? Ir grūdus, ir sėklas?
Sveiki, galima. Tik kepimo laikas turi būti trumpesnis.
Sveiki, grūdus galite šiek tiek pavirti, o sėklas užmerkti. Tai galite padaryti iš vakaro.