500 ml vandens;
125 g kvietinio raugo;
375 g kvietinių miltų;
125 g viso grūdo ruginių miltų;
75 g saulėgrąžų;
75 g linų sėmenų (nemaltų, termiškai apdorotų);
75 g avižinių dribsnių;
75 g kvietinių sėlenų;
50 g cukraus;
10 g druskos;
Sezamo sėklų formos pabarstymui.
Į maišyklės kubilą supilti šiltą vandenį (18-20°C) bei raugą ir labai gerai išmaišyti. Po to, supilti miltus, dribsnius, sėklas, druską ir cukrų. Išmaišyti iki vientisos masės, atskirti 200 g raugo (iš bendros masės) kitam kartui. Paruoštą tešlą dėti į kepimo formą, viršų apglaistyti šlapia ranka ir pabarstyti sezamo sėklomis. Uždengti rankšluosčiu ir kildyti apie 12 val. (rekomenduojame, per naktį) kambario temperatūroje (20°C). Kepti iki 200°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 50 min., po to, sumažinti iki 180°C ir dar kepti apie 20 min.
Šią duoną taip pat galite kepti duonkepėje. Vakare nustatyti tik tešlos minkymo programą (jei pastebėsite, kad duonkepė sunkiai minko tešlą papildomai įpilkite šiek tiek šalto vandens), po to, šlapia ranka apglaistyti kepaliuko paviršių ir pabarstyti sezamo sėklomis. Tuomet palikti kilti iki ryto, o ryte įjungti programą skirtą tik kepimui.
Pastaba: Jeigu duonelę kepsite ne rečiau kaip kartą per 7-10 dienų, atidėtą raugą iš šaldytuvo galite naudoti jo nemaitinus.
Atraskite kepimo malonumą!!
Laba diena, turiu pora klausimu sitai duonytei reikia 125g kvietinio raugo bet kitam kartui reikia atideti 200g raugo is bendros mases tai sekanti karta kepant naudoti 125g ar visa atideta 200g raugo ? Ir kitas klausimas butu kaip ta 200g raugo is bendros mases ( kuris yra jau su seklytem ir ruginiais miltais) pamaitinti jai kepciau reciau nei 7-10 dienu?
Dekoju uz atsakyma
Sveiki, Lolita, dėkojame už klausimą. Pirmiausia dėl raugo atidėjimo. Kitam kartui atidėti galite mažiau nei 200 g – užteks 100 g ar net 50 g, kadangi, kai pamaitinsite raugą, jo padaugės. Kuo rečiau kepate, tuo mažiau atidėkite, nes turimą raugą reikės pamaitinti tokiu pat miltų kiekiu, kiek turite atsidėjusi raugo! Raugą maitinti reikia tokia proporcija, pvz.: 50 g turimo raugo + 50 g vandens + 50 g viso grūdo ruginių miltų. Pamitinusi laikykite raugą šiltai 8-10 val., vėliau pernakt šaldytuve. Tokį raugą šaldytuve galite laikyti visą savaitę, tik duona bus rūgštesnė. Jei pamaitinsite tokiu pat kiekiu kvietinių viso grūdo ar įprastų miltų, toks raugas galės būti laikomas ne daugiau nei 3 dienas. Tad vėliau jį vėl turėsite maitinti tokiu pat kiekiu miltų ir vandens arba kepti, kitaip jis neišstovės.
Viliamės, kad bent kiek padėjome.
Laba diena. Noriu paklausti ar nesugadinsiu duonos dėdama rūginį raugą į šią duoną? Ar rūginių miltų kiekis išlieka toks pat? Nenorėčiau rūgščios duonos. Skaniausia saldžuarūkštė☺.Ketinu kepti duonkepėje.
…ir dar…kokio svorio iškepta duona?
Sveiki, tikrai nesugadinsite. Jei nenorite, kad duona būtų rūgšti, pamaitinkite ruginį raugą kvietiniais miltais ir palaikykite apie 8 val. kambario temperatūroje bei šaldytuve pernakt. Tuomet jau galite naudoti jį duonai. Miltų santykį ruginių ir kvietinių) kepant duoną galite keisti savo nuožiūra. Svarbiausia išlaikykite bendrą miltų kiekį – 500g. Galite duoną kepti tik iš kvietinių miltų arba per pusę (250g ruginių + 250g kvietinių miltų). Duonos svoris apie 1.5kg.