Itališkas šventinis pyragas „Panettone“ | Malsena Itališkas šventinis pyragas „Panettone“ | Malsena
LT
EN

Receptai

Itališkas šventinis pyragas „Panettone“

Ant šventinio stalo galime patiekti ir dalelę Italijos! Legendomis apipintas itališkas šventinis pyragas „Panettone“ iš aukščiausios rūšies kvietinių miltų nustebins kiekvieną!

Jums reikės:

135 g razinų;
2o ml šviesaus romo;
450 g Aukščiausios rūšies kvietinų miltų;
70 g cukraus;
½ a. š. (5 g) sausų mielių;
½ a. š. (daugiausia 5 g) druskos;
1 a. š. tarkuotos citrinos arba apelsino žievelės;

1 vanilės lazdelės, perpjautos išilgai pusiau;
3 kiaušinių;
100 ml kambario temperatūros vandens;
1 v. š. (30 g) medaus;
130 g nesūdyto sviesto (minkšto);
1 v. š. nesūdyto sviesto (šaldyto) vaisiams;
130 g citrusinių vaisų, laikytų sirupe;
2 v. š. sirupo.

Paruošimas

Kepimo eiga

Pirma diena: užmerkti razinoms.
Pirma diena, praėjus pusdieniui: paruošti tešlai.
Antra diena: antrasis tešlos pakilimas.
Antra diena, praėjus pusdieniui: kepimas.

  1.  Mažame dubenyje sumaišykite razinas su romu ir 2 v. š. karšto vandens. Leiskite razinoms pamirkti, dubenį laikykite kambario temperatūroje, kartas nuo karto pamaišydami. Vanduo su romu susigers į razinas ir šios šiek tiek išpamps. Šiam procesui prireiks maždaug 8 val., tad razinas brandinti galite pernakt. Cukatus užpilkite sirupu ir vandeniu: skystis turėtų beveik apsemti cukatus. Palikit pastovėti per naktį.
  2. Į dubenėlį suberkite miltus, cukrų, mieles, druską, citrinos žieveles ir vanilės lazdeles. Maišykite palengva, gan lėtai, kol viskas gerai išsimaišys.
  3. Vidutinio dydžio dubenyje suplakite kiaušinius, kambario temperatūros vandenį ir medų. Plakite su elektriniu maišytuvu palengva, lėtu greičiu. Plakdami masę, tuo pačiu greičiu, palengva supilkite miltų mišinį. Padidinkite greitį iki vidutinio ir plakite, kol masė taps vientisa. Tuomet sudėkite minkštą sviestą: dėkite po truputį (po 1 v. š.), prieš dedant naują šaukštą, būtinai gerai išmaišykite masę. Galiausiai, padidinkite greiti ir plakite – masė taps vientisa ir elastinga (apie 8 min).
  4. Nusausinkite razinas. Jei visas skystis nespėjo susigerti, jį nupilkite, o razinas sumaišykite su sirupe mirkytais cukatais (prieš tai supjaustykite mažais gabalėliais) ir 1 v. š. patirpusio sviesto. Viską įmaišykite į masę (naudokite medinį šaukštą).
  5. Įdėkite tešlą į didelį dubenį ir apdenkite maisto plėvele. Dubenį su tešla įdėkite į šaltą orkaitę ir uždarę duris leiskite tešlai pakilti. Per 12-15 val. tešla turėtų padidėti dvigubai arba net trigubai!
  6. Tuomet lengvai pabarstykite tešlą miltais ir išverskite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Tešlos kampus lenkite link tešlos vidurio. Tešla turėtų įgauti išsileidusio kamuolio formą. Tešlą įdėkite į kepimo formą taip, kad lenkimo siūlės atsiremtų į formos dugną. Uždenkite drėgna skepeta ir leiskite tešlai pakilti šiltoje patalpoje (žiūrėkite, kad nebūtų skersvėjo). Po maždaug 3-5 val. tešla turėtų pakilti vos vos virš formos kraštų.
  7. Įkaitinkite orkaitę iki 180⁰C.
  8. Įdėkite kepimo formą į orkaitę. Su labai aštriu peiliu perskroskite tešlą, suformuodami X raidę. Į centrą įstumkite atšaldyto sviesto gabalėlį ir kepkite, kol į tešlos vidurį įsmeigtas pagaliukas liks tik šiek tiek drėgnas, bet ne šlapias (maždaug 60-75 min).
  9. Išimkite Panettone iš formos, storai apvyniokite pyragą rankšluosčiu (taip jis nesukris) ir leiskite visiškai atvėsti (apie 12 val.). Panettone pjaustykite tik šiam atvėsus.
  10. Norėdami ilgiau išlaikyti Panettone, tvirtai įvyniokite į maistinę plėvelę, po to į foliją. Tokiu būdu šaltame kambaryje išlaikysite pyragą vieną savaitę

Skanaus!

Susiję produktai:

Komentarai