Šokoladinė sourdough | Malsena Šokoladinė sourdough | Malsena
LT
EN

Receptai

Šokoladinė sourdough

Ši duona pasižymi sodriu šokoladiniu skoniu ir tamsia spalva.

Ko reikia duonos tešlai? (2 kepalai):
  • 225 g įmaišo
  • 830 g vandens
  • 800 g „Malsenos“ aukščiausios rūšies kvietinių miltų
  • 200 g „Malsenos“ visų grūdo dalių kvietinių miltų
  • 80 g kakavos
  • 20 g smulkios jūros druskos
Šokoladinei košei:
  • 100 g juodojo šokolado
  • 70 g „Malsenos“ visų grūdo dalių avižinių dribsnių
  • 230 g vandens (gali prireikti ir daugiau)
  • 200 g paskrudintų ir smulkintų lazdynų riešutų
  • 300 g razinų (mirkomos per naktį bei prieš naudojimą gerai nusausinamos)

Paruošimas

Kaip ruošiamas įmaišas?

Prieš pradėdami ruošti tešlą, nepamirškite savo raugo pamaitinti. Geriausia, kad tai padarytumėte iš vakaro. Iš pamaitinto raugo ruoškite įmaišą.

Kaip ruošiamas įmaišas?
Įmaišui paimkite 25 g jūsų aktyvaus raugo ir atnaujinkite jį 50 gramų kvietinių miltų, 50 g viso grūdo kvietinių miltų bei 100 g vandens. Palikite 4-6 val. šiltai.

Kokia yra duonos kepimo eiga?
  1. Pirmiausia paruoškite košę, kuri bus naudojama kaip duonos skoninis pagrindas. Išvirkite košę, į ją įdėję šokoladą, avižas, vandenį, riešutus arba razinas. Košė neturi būti per tiršta. Atvėsinkite ją.
  2. Toliau maišykite duonos tešlą: sumaišykite visą vandenį su visu miltų kiekiu, kakava. Šį mišinį palikite uždengtame dubenyje. Po 20 min. – 1 valandos į šį mišinį įjunkite įmaišą.
  3. Paruoštą tešlą galite lankstyti. Duoną lankstykite tris kartus, po kiekvieno lankstymo kildinkite 1 valandą. Duonos tešla lenkiama už kraštų tempiant į vidurį, tai padarant su visais kraštais – keturis ar penkis kartus. Antrame duonos lankstyme reikėtų į tešlą įmaišyti druską bei pravėsintą košę.
  4. Kai užlankstote duoną tris kartus, pakildinkite ją paskutinę valandą. Tuomet galite pradėti duonos formavimą.
  5. Iš šios tešlos gausite du kepaliukus, todėl padalinkite ją į dvi lygias dalis ir suformuokite pagal norimą formą – apvalią arba pailgą.
  • Suformavę duoną įverskite ją į pamiltuotą kildinimo krepšelį ir palikite dar valandai pasikildinti kambario temperatūroje. Duona dar geriau subręs, j
  1. Tuo metu įkaitinkite orkaitę iki 250 laipsnių. Kepimui jums reikės indo, kuris atsparus aukštai temperatūrai ir pakankamai sandarus, kad sulaikytų drėgmę puodo viduje (pavyzdžiui, ketaus arba emaliuotas troškinimo puodas). Jeigu kepate ketaus puode, orkaitę kaitinkite kartu su juo.
  2. Pasiruoškite kepimo popierių, ant jo atsargiai perkelkite kepaliuką, jį apversdami. Paviršių pamiltuokite, o kepaliuką įpjaukite norimais raštais. Nebijokite duonos įpjauti stipriai.
  3. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 230 laipsnių ir pirmąsias 25 min. duoną kepkite uždengtą, tuo metu ji iškyla, vėliau be dangčio apie 25 min, kol duonos pluta apskrunda.
  4. Duoną raikykite jau kiek atvėsusią.

Susiję produktai:

Komentarai