Tokia buvo pirmoji duona kurią žmonės pradėjo kepti iš kviečių. Tik viso grūdo miltai ir vanduo. Tik vėliau, visai atsitiktinai, šiai tešlai saulėkaitoje užrūgus, buvo atrasta minkšta duona su raugu. Mūsų technologė Laima šiek tiek pagardino druska bei sėlenomis ir štai Jums skani traški duonelė, o pasitelkus vaizduotę tokią galite išsikepti pagardintą įvairiausiais priedais (pvz. saulėje džiovintais pomidorais).
227 g viso grūdo kvietinių miltų;
4 g druskos;
170 g vandens;
30 g sėlenų (tešlos kočiojimui).
Su šia tešla galima improvizuoti ir išsikepti traškučių, tik pagal skonį pridėti į tešlą mėgstamų prieskonių, džiovintų ar saulėje vytintų pomidorų, džiovintos paprikos, česnako drožlių, ar džiovintų svogūnų drožlių ir pan.
Iš miltų druskos ir vandens išminkyti tešlą. Tešla turi būti nelipni, bet tąsi. Padalinti tešlą gabalėliais po 30 g, suapvalinti ir palaikyti ant gausiai sėlenomis pabarstyto stalo 5-10 min. Tuomet pradėti kočioti apvalius blynelius. Kočioti palaipsniui vieną po kito, stengiantis, kad nesuplyštų tešlos krašteliai. Iškočioti kiek galima ploniau iki 0,5 mm storio. Kuo plonesni tuo skanesni. Kepti iki 175-180˚C įkaitintoje krosnyje ant akmeninio paviršiaus arba kepimo skardoje apie 8-15 min. kol gražiai paruduos. Atvėsusios duonelės turi būti traškios. Jei suminkštėjo, įdėti atgal į krosnį ir išdžiovinti. Ši duonelė tikrų tikriausia žarnyno šluota.
Turite klausimų? Parašykite mums!
Plačiau:
Sekite naujienas:
Informuojame, kad šioje interneto svetainėje yra naudojami slapukai. Paspaudę mygtuką Sutinku arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą dėl slapukų naudojimo. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Detalesnė informacija pateikiama privatumo politikoje.
Sutinku