300 g paruošto kvietinio raugo;
150 g viso grūdo kvietinių miltų;
250 g kvietinių miltų (550D);
250 g vandens (18-20°C);
30 g kviečių gemalų;
45 g medaus;
15 g druskos.
Į maišyklės dubenį supilti vandenį, raugą, medų ir gerai išmaišyti. Po to, supilti likusius produktus (galima pridėti 5 g kmynų) ir minkyti apie 10 min, kol tešla taps lygi, elastinga, nelipus prie dubens sienelių. Išminkius tešlą išimti ją ant aliejumi patepto stalo, susukti į rutulį, įdėti į indą ir uždengus rankšluosčiu palikti kambario temperatūroje (~20°C) 1 val. Po to, tešlą išimti ant stalo ir sulankstyti, įdėti atgal į indą ir dar laikyti 1 val. Tuomet, iš tešlos suformuoti kepaliuką, apvolioti jį miltuose, įdėti į kildymo formą, lygia puse į apačią ir kildyti šiltoje vietoje (25-30°C) apie 2-4 valandas, kol kepaliuko apimtis padidės dvigubai.
Pakilusį kepaliuką išversti ant kepimo skardos, galima lengvai įpjauti paviršių ir kepti iki 230°C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min su garais (pašovus duoną į orkaitę, jos sieneles papurkšti vandeniu ir uždaryti.). Iškepusi duona įgauna gražiai rusvą spalvą.
Noriu kvieciu gemalu
Sveiki, Renata, kviečių gemalų tikrai rasite visuose didesniuose prekybos centruose.
Sveiki,
Ar pakilusį kepaliuką kišti į karštą orkaitę, ar į šaltą?
Aš kepu duoną iš trijų rūšių miltų – kvietinių, rupių kvietinių ir rupių ruginių su priedais (įvairiom sėklom, kmynais, saulėgrąžom) ir ją dedu į šaltą orkaitę. Kepu 1 val. 30 min. Tešla gaunasi skystoka, tad kepaliuko neformuoju, o iškilusią masę supilu į kepimo skardą.
Norisi pabandyti išsikepti vien kvietinę duoną.
Sveiki, duoną reikia kepti įkaitintoje orkaitėje. Jeigu tešla gavosi skystoka, pirmiausia sudėkite ją į kepimo formą ir tik tada kildinkite, tuomet dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite. Jeigu norite duoną suformuoti, kaip parodyta nuotraukoje, tam reikia turėti kildinimo krepšius, o pati tešla turi būti gan kieta. Iš tešlos suformuokite duonos kepaliuką ir kildinkite duonos krepšyje (nepamirškite, kad krepšys yra bambukinis, tad jame kepti negalima). Prieš kepant kepaliuką iš kildinimo krepšio perkelkite ant kepimo skardos, tuomet pašaukite į įkaitintą orkaitę. Šiam receptui galite naudoti ir kitus miltus, tačiau turėkite omenyje, kad visų grūdo dalių miltai labiau sugeria vandenį, tad jei naudosite tik aukštos rūšies (baltus) miltus, vandens pilti reiktų mažiau.