Zacherio šokoladinis pyragas | Malsena Zacherio šokoladinis pyragas | Malsena
LT
EN

Receptai

Zacherio šokoladinis pyragas

Sakoma, jog originalaus Zacherio torto galima paskanauti tik „Sacher“ viešbutyje, Vienoje, nes tikrasis jo receptas yra laikomas paslaptyje.

Ingredientai biskvitui:
  • 150 g sviesto (kambario temperatūros)
  • 120 g cukraus pudros
  • 8 kiaušiniai
  • 200 g juodojo šokolado
  • 130 g kvietinių miltų
Pertepimui:
  • 250 g abrikosų džemo
  • pusės citrinos sulčių
Glaistui:
  • 140 g juodojo šokolado
  • 100 g cukraus pudros
  • 140 ml grietinėlės

Paruošimas

Trumpai apie pyragą

Austrijos kulinarijos pasididžiavimas – originalus „Sacher-Torte“ receptas – jauno konditerio Franco Zacherio galvoje gimė dar 1832 m., svarbaus to meto austrų-vokiečių diplomato princo Metternicho užsakymu. Sakoma, jog originalaus Zacherio torto galima paskanauti tik „Sacher“ viešbutyje, Vienoje, nes tikrasis jo receptas yra laikomas paslaptyje.

„Zacherio tortą pagaminti patiems nėra sudėtinga, tačiau kaip ir su daugeliu panašaus tipo biskvitų, reikia žinoti keletą taisyklių. Visų pirma, būtina gerai išplakti kiaušinių baltymus, kurie atlieka esminį kildinimo vaidmenį, nes šiame recepte nėra naudojami kepimo milteliai. Oras, kuris įmaišomas plakant kiaušinius – biskvitinio pyrago lengvumo paslaptis“, – sako L. Rimgailė.

 

Gaminame:
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Atskirkite kiaušinio baltymus nuo trynių. Atskirtus baltymus laikykite šaldytuve iki kol jų prireiks.
  2. Šokoladą (200 g) ištirpinkite ant garų vonelės. Garų vonelę galima padaryti pripylus į puodą vandens ir ant jo uždėjus karščiui atsparų indą su šokoladu. Indas neturėtų būti metalinis. Tinka stiklinis arba plastikinis.
  3. Kambario temperatūros sviestą išplakame su cukraus pudra iki purios, vientisos masės.
  4. Kai sviestas tampa kremiškas – po vieną dedame kiaušinio trynius. Kitą trynį dėkite tik tuomet, kai įsimaišo ankstesnis.
  5. Į gautą masę iš lėto supilame pravėsintą juodąjį šokoladą. Į šia masę įsijojame miltus, išmaišome.
  6. Atskirame inde išplakame kiaušinio baltymus iki standžių putų.
  7. ¼ baltymų įmaišome į šokoladinę masę. Šis žingsnis svarbus tam, kad palengvintumėme tešlą.
  8.  Kai įmaišote baltymus – sudėkite likusias ¾ baltymų ir maišykite atsargiai, bet užtikrintai. Kad baltymai gerai susijungtų su šokoladine mase, tačiau neišeitų daug oro. Tai reikėtų daryti lėtai, stipriai nemaišant tešlos.
  9. Tortinę formą (23cm skersmens) patepame sviestu ar aliejumi, ant dugno patiesiame skritulio formos (atitinkančios skardos skersmenį) kepimo popierių. Sukrečiame tešlą į formą ir kepame 50-55 minutes.
  10. Biskvitą šiek tiek pravėsiname formoje, vėliau iškeliame ant grotelių ir atvėsiname pilnai.Atvėsusį biskvitą padaliname į dvi dalis. Jeigu pyrago viršus atrodo itin nelygus – viršų galite nupjauti.
Pertepimo gaminimas:
  • Abrikosų džemą sumaišome su citrinos sultimis.
  • Padedame pirmąji biskivtą ir jo viršų gausiai patepame abrikosų džemu (šiek tiek džemo pasilikite pabaigai). Peiliu galime palyginti viršų.
  • Uždedame antrąją biskvito dalį, šiek tiek paspaudžiame.
  • Džemu patepame antrojo biskvito viršų, paliekame 1-2 valandoms šaldytuve.
Glaisto gaminimas:
  • Visus nurodytus produktus nuolat maišydami kaitiname ant nedidelės ugnies.
  • Kai šildant viskas susijungia, šiek tiek pravėsiname ir pilame glaistą ant viso pyrago. Plačiu peiliu ar mentele galite palyginti viršų.
  • Dedame pyragą į šaldytuvą bent porai valandų.
  • Prieš patiekdami ištraukite iš šaldytuvo prieš valandą.

Susiję produktai:

Komentarai